Založ si blog

Verdi ‒ Vittorio Emanuele, Re d’Italia

 

Ospravedlňte, prosím, môj zostup do filmografickej histórie. Nedá mi totiž nevysloviť sa o filme, ktorý ma roky motivuje k čestnému konaniu ‒ Husárovi na streche (1995).

Ocitáme sa vo Francúzsku 19. storočia v prostredí italských, o revolúciu usilujúcich exulantov, prenasledovaných mäsiarmi z rakúskej tajnej polície. Nízkym vekom a hodnosťou plukovníka medzi nimi vyniká Angelo Pardi (v podaní Oliviera Martineza), muž predchnutý túžbou oslobodiť vlasť spod rakúskeho jarma. Zrada vo vlastných radoch mu umožní preukázať vernosť národu. V snahe varovať bratov v zbrani však naráža na živel, ktorý nemožno poraziť ‒ epidémiu cholery. V chaose, ktorý davová psychóza zapríčiní, sa mu podarí uniknúť pred katmi, rakúskou vládou poverenými vyhubiť revolučné bunky. Je to, napodiv, povera o travičoch studní, ktorá takmer zmarí jeho úsilie. O vlások uniknúc zabitiu rozbesneným davom nájde útočisko na strechách, odkiaľ sa v noci vláme do náhodne vybratého domu, v ktorom neznáma mladá žena (Juliette Binoche) očakáva príchod svojho manžela.

Niet vo filme chyby, na ktorú by som ako amatér bol schopný poukázať. Domnievam sa, že presvedčivosť hereckých výkonov v spojení s úspornosťou scén dláždi pohodlnú prístupovú cestu morálnemu a psychologickému posolstvu.

 

V Alexandrii

07.06.2016

Sigurd nebol žiadny trpaslík. Jednako sa v mase ľudí na alexandrijskom trhu strácal. Vycibrenou arabčinou vyzvedel od obchodníka s korením, kde kotvia severské lode. Zamieril ta vo voľnom odeve domorodcov, lebo najlepšie chránil pred horúčavou. V krajine to vrelo. Križiaci dobyli a zmasakrovali Jeruzalem. Egypt chystal odvetu. Popravde bol Sigurd rád, že padol do zajatia dávno [...]

Ten druhý

24.05.2016

Deň po manželkinom pohrebe sa Sigurd utiahol do lesov. Tvárou k hviezdam premýšľal o svojej strate a o dieťati, ktoré Kolbrún stačila poviť. Neusmrtilo ju. Jej život si vzal had. Vystriehol jej pätu skrytý lístím na prechádzke záhradou. V zmätku, ktorý nastal, keď v mdlobách klesla na zem, sa zmiji podarilo odplaziť. Preniesli ju do postele vedľa synovej kolísky. Jeho rev [...]

Mýtus

09.03.2016

Žrec sa bezvládne prevalil na chrbát. Pahreba chladla. Nemal síl vstať z lôžka, aby vzkriesil oheň. Nevládal zaspať. Bezmocnosť ho privádzala do zúrivosti. Začul sa zjojknúť pre chlad, ktorý mu prenikal do kostí. Vyzrel von škárou medzi brvnami. Zatúžil po hviezdach, ale žiadnu bohovia nevtesnali do úzkej štrbiny. Chradol, dotlieval. Bolelo ho celé telo. Rozkašľal [...]

stíhačka F-16

ONLINE: Bývalí piloti: Ukrajina bude pre lietadlá F-16 najnebezpečnejším bojiskom

29.04.2024 06:25

Obloha nad Ukrajinou bude najnebezpečnejším miestom, kde lietadlá F-16 vo svojej histórii operovali, uviedli bývalí americkí piloti pre Business Insider.

rafah, stanový tábor, pásmo gazy

Palestínčania hlásia mŕtvych po izraelských úderoch v Rafahu a na severe Gazy

29.04.2024 06:11

Izraelské útoky na domy v Rafahu a v Pásme Gazy zabili viacerých Palestínčanov a mnohých zranili, uvádzajú miestne zdroje.

pellegrini, vila na slavíne

Prezidentské bývanie sa hľadá desaťročia, Pellegrini dedí veľký hriech svojich predchodcov. Čo hovorí úrad a analytik?

29.04.2024 06:00

Bezpečnostný analytik aj Úrad na ochranu ústavných činiteľov uviedli, že vlastné bývanie je potrebné aj kvôli incidentom. Je otázne, či sa budúci prezident Peter Pellegrini bude touto dilemou zaoberať.

Ukrajina, Bohdana

Expert z Ukrajiny: Rozhodujeme sa, či zachránime mestá alebo vojakov

29.04.2024 06:00

Myšlienka predčasných rokovaní o mieri na Ukrajine nie je veľmi populárna, hoci stále viac ľudí v politickom vedení štátu aj vo verejnosti nad ňou uvažuje.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 7
Celková čítanosť: 13020x
Priemerná čítanosť článkov: 1860x

Autor blogu

Kategórie