Založ si blog

Alatriste (2006)

V 17. storočí Španielsko zovreté nepriateľmi ešte stále ovládalo svet. Panoval Filip IV., kráľ planéty, a nad jeho dŕžavami vládol železnou rukou kráľov dôverník, gróf Olivares. K Flandrám, Amerike, Filipínam, časti Itálie a severu Afriky bolo pripojené aj Portugalsko s kolóniami. Ale bolo to vo Flandrách, kde sa v dlhej a krutej vojne rozhodovalo o prežití impéria. Impéria, ktoré držali nad vodou profesionálne jednotky, ktorých základ tvorili veteráni starých tercií španielskej pechoty. Toto je príbeh jedného z nich. 

Na historický veľkofilm Alatriste som natrafil pri štúdiu hereckého prejavu Vigga Mortensena, ktorý poznove obhájil popredné miesto v mojom zozname hercov veľkého formátu.

V ústrednom bode filmu, predstavovanom postavou Diega Alatrista, sa zbiehajú dejové línie, zachytávajúce realitu Španielska ako z krvi živej koloniálnej veľmoci. Žoldnier Alatriste, znalý tejto základnej pravdy, sa životom pohybuje bez bázne. Chudobný ako kostolná myš stráca a takmer znovu získava životnú lásku, herečku Maríu de Castro. Vyhodený kráľom zo sedla skríži kord so svojím patrónom, grandom Guadalmedinom. V nepriazni svetskej i cirkevnej moci prichádza aj o priateľov, medzi ktorými sa čudne vyníma intelektuál s podrezaným jazykom, básnik don Francisco de Quevedo.

Načrtol som základnú líniu príbehu, ktorý mi potvrdil pravú povahu vojny a ozrejmil mizériu pešiackej existencie. Celému štábu patrí moje najhlbšie uznanie.

V Alexandrii

07.06.2016

Sigurd nebol žiadny trpaslík. Jednako sa v mase ľudí na alexandrijskom trhu strácal. Vycibrenou arabčinou vyzvedel od obchodníka s korením, kde kotvia severské lode. Zamieril ta vo voľnom odeve domorodcov, lebo najlepšie chránil pred horúčavou. V krajine to vrelo. Križiaci dobyli a zmasakrovali Jeruzalem. Egypt chystal odvetu. Popravde bol Sigurd rád, že padol do zajatia dávno [...]

Ten druhý

24.05.2016

Deň po manželkinom pohrebe sa Sigurd utiahol do lesov. Tvárou k hviezdam premýšľal o svojej strate a o dieťati, ktoré Kolbrún stačila poviť. Neusmrtilo ju. Jej život si vzal had. Vystriehol jej pätu skrytý lístím na prechádzke záhradou. V zmätku, ktorý nastal, keď v mdlobách klesla na zem, sa zmiji podarilo odplaziť. Preniesli ju do postele vedľa synovej kolísky. Jeho rev [...]

Mýtus

09.03.2016

Žrec sa bezvládne prevalil na chrbát. Pahreba chladla. Nemal síl vstať z lôžka, aby vzkriesil oheň. Nevládal zaspať. Bezmocnosť ho privádzala do zúrivosti. Začul sa zjojknúť pre chlad, ktorý mu prenikal do kostí. Vyzrel von škárou medzi brvnami. Zatúžil po hviezdach, ale žiadnu bohovia nevtesnali do úzkej štrbiny. Chradol, dotlieval. Bolelo ho celé telo. Rozkašľal [...]

Fabrika Kia - Teplička nad Váhom

Vláda chce zaplátať migrantmi zo Strednej Ázie dieru na trhu práce. Ako útok v Moskve zmení tento zámer?

29.03.2024 08:00

Po tom, čo skupina teroristov pôvodom z Tadžikistanu zabila v Moskve 139 ľudí, sa slovenské zložky rozhodli posilniť bezpečnostné opatrenia

Rusko, Ukrajina

ONLINE: Masívny útok opäť cielil na ukrajinskú energetiku. Poliaci poslali do vzduchu lietadlá

29.03.2024 07:45

Rusko masívne útočí na ukrajinskú energetiku, ktorá je v zložitej situácii. Keď Rusi spúšťajú útoky, Poliaci posielajú do vzduchu lietadlá.

Joe Biden, Barack Obama

Štyria prezidenti v New Yorku. Biden s Obamom a Clintonom zozbierali 25 miliónov USD, Trump bol na pohrebe policajta

29.03.2024 07:11

Americká prezidentská kampaň vo štvrtok večer dostala do New Yorku štyroch amerických prezidentov.

Nehoda, ilustračná, sklo

Autobus s desiatkami cestujúcich sa prevrátil na nemeckej diaľnici

29.03.2024 06:38

Autobus s približne 60 cestujúcimi havaroval vo štvrtok večer na diaľnici v západnom Nemecku, zranenia utrpelo vyše 20 ľudí, informovala DPA.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 7
Celková čítanosť: 12961x
Priemerná čítanosť článkov: 1852x

Autor blogu

Kategórie